Пловдив прие акциите в панаира

12:02, 13 апр 17 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо час и половина продължи оживената остра дискусия в Общинския съвет, на която съветниците трябваше за втори път да решават дали да приемат дарения от държавата 20.63% дял от капитала на Международен панаир Пловдив, предаде БГНЕС.

За разлика от решението от 2 август миналата година, когато съветниците гласуваха "против" днес те приеха предложението с 31 гласа "за", 9 "против" и 7 "въздържали се". В изказванията си опонентите се връщаха ту на 1948 година, когато са ситуирани терените за панаирното градче, ту на 2006-а, когато Георги Гергов придоби панаира по време на управлението на СДС и кмета Иван Чомаков. От 2006-а насам при всичките му обещания, градът не е видял и една стотинка от Гергов, каза съветникът Божидар Здравков, внук и съименник на един от най- успешните кметове в историята на Пловдив, с чиято подкрепа е създаден панаирът в съвременния му вид. Дружеството има толкова много активи, че ипотеките са в пъти по-малки, така че Пловдив не рискува нищо, каза пък кметът на града Иван Тотев. Той започна изказването си с това, че темата е дотолкова емоционална, че нито един разумен аргумент не може да бъде чут и в рамките на шегата попита дали трябва да бъде обесен Георги Гергов на мястото на палата № 1, за да продължи градът развитието си напред.

В залата присъстваха и граждани, противници на идеята акциите да бъдат приети, които шумно реагираха на по-острите изказвания. Те аплодираха Дани Каназирева, която няколко пъти взе думата, за да докаже, че сделката е порочна. За десет година общината е загубила 400 дка свои имоти в полза на Гергов, а сега разчита да построи сграда за опера върху някакви си 4 дка, каза тя. В подкрепа на тази теза съветникът Владимир Кисьов, също от "Съюз за Пловдив" допълни, че ако бъде одобрена, тя само ще затвърди омразата на пловдивчани към Общинския съвет. В крайна сметка акциите бяха приети, а след като през август това направи и община Варна, министерското постановление на Лукарски от август миналата година вече е в ход. Дали наистина там ще бъде построен Дом на операта, почти не стана дума, за това не се обадиха и членовете на Инициативния комитет, създаден преди месеци за тая цел.

Преди драматичната точка 6, общинските съветници отпуснаха пари за обследването на стадион "Пловдив" и 2 млн. лв. за общинската болница "Св. Мина" и приеха клетвите на четирима нови свои колеги, които идват на местата на новоизбрани депутати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама