Започва преработката на пловдивските утайките в Шишманци

14:21, 13 апр 17 25 444 Шрифт:
Автор:

Почти единодушно и без дълги дебати пловдивските общински съветници одобриха проекта на окончателния договор между Община Пловдив и КМД за приемане и обработка на утайките в депото в Шишманци. След сключване на контракта ще започне реалното третиране на биоразградимите отпадните продукти или т.н твърди вещества от градската канализация, които от 2009 година се съхраняват на изсушителни полета в ЖК„Тракия”. Това е една от причините за неприятната миризма през летните месеци, от която се оплакват жителите на квартала.

Припомняме, че в  депото за отпъдъци в Шишманци вече се проведе експеримент, който показа, че е възможно в инсталацията за биологично разграждане да бъдат обработвани и утайки. Преди две години ВиК-Пловдив  получи разрешението от  министерството на околната среда и водите да тества технологията с 3 хиляди тона. По закона за обществените поръчки, възложител е ВиК, а  за изпълнител е избрана фирата КМД ”. Комисия от общински съветници е проследила процеса по третиране. "Нямаме опасения за начина на преработка или за опасност за здравето на населението", коментира Ангел Иванов от БСП.

За всеки тон утайки консорциум “Екологичен завод”, който обслужва предприятието в Шишманци, ще взима 62  лева. От тях 13 лева остават за разходите по преработката, а 49 лева се плащат на Община Пловдив. 

До преди 2 години на изсушителните полетата на пречиствателната станция в Пловдив, която е надхърлила капацитета си от години,  има натрупани  близо 70 000 тона утайки. Годишно Пловдив отделя около 20 000 тона.  Без премахването им  няма как да протече модернизацията на съоръжението съгласно интегрирания воден проект на Пловдив.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама