Георге Иванов: Правителство без мандат от президента няма легитимност

13:48, 15 апр 17 / Политика 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителство без определен от президента мандат би било без легитимност, т.е. без конституционно основание, заяви македонският президент Георге Иванов, цитиран от БГНЕС.

В интервю пред австрийския ежедневник "Винер Цайтунг", той посочи, че съгласно член 90 от Конституцията, само държавният глава може да определи мандата за съставяне на правителство.

„В такъв случай би имало две правителства. Сегашното техническо и това, което ще е нелегитимно. Така ще навлезем в още по-голяма криза", коментира Иванов.

По неговите думи от обявяването на независимостта на Република Македония, винаги първата по гласове партия е получавала мандата за съставяне на правителство.

"След изборите на 11 декември, аз направих това, което и моите предшественици винаги са правили – връчих мандата на победителя от изборите“, посочи президентът.

"Но ВМРО-ДПМНЕ не успя да се коалира с партиите на македонските албанци в предвидения срок от 20 дни. За да бъдем точни, коалицията всъщност беше договорена, но в последния час имаше телефонен разговор и тя се разпадна ", каза той.

Запитан "Какво ще се случи, ако се избере председател на събранието, а ръководителят на СДСМ отново се договори с партиите на македонските албанци и пожелае да състави правителство", държавният глава заяви: "Аз няма да дам мандат на такава коалиция по политически причини ".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама