В Ню Йорк ще тестват препарат, предизвикващ стерилитет у плъховете

02:20, 18 апр 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите на град Ню Йорк скоро ще тества медикамент, който предизвиква стерилитет у плъховете, като блокира овулацията на женските, в опит да се овладее нарасналата популация на тези опасни гризачи, съобщава БГНЕС.

Представител на властите, отговарящи за обществената хигиена в Ню Йорк съобщи, че ще бъде направен тест в малък мащаб, за да се оцени ефективността на продукта. В съобщението се отбелязва, че междувременно ще се прилагат и мерки, насочени към ограничаване на условията за разпространението на плъховете.

Продуктът, който ще се използва, води до стерилитет у плъховете, но не е опасен за околната среда, твърди производителят SenesTech.

Ню Йорк се сблъсква с огромни проблеми с общественото здраве в резултат на разпространението на гризачите, които се размножават с огромна скорост. Двойка плъхове дава поколения от 15 000 само за една година. Плъховете в Ню Йорк могат да се срещнат вече не само в канализацията, но и по тротоарите, край чувалите с боклук, дори в метрото. Градска легенда твърди, че броят им е колкото и на нюйоркчаните – 8.5 млн. Изследване, което бе проведено в края на 2014 г, показва, че популацията им в града е 2 млн. екземпляра. Здравните власти алармират за опасността от разпространение на болести. В средата на февруари в Бронкс трима души бяха заразени с рядката за хората болест лептоспироза. Един от тях почина. Общината увеличи броят на служителите, занимаващи се с проблема плъхове, от 9 на 50 души. Увеличена с 2.9 млн. долара бе и сумата, посветена на борбата с тези гризачи. Провежда се и разяснителна кампания сред населението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама