Бракониери унищожават защитени от ЮНЕСКО видове

03:52, 18 апр 17 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо половината от 200-те защитени територии, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, са жертва на бракониерство или на незаконна сеч, алармира неправителствената организация WWF в доклад. Това предаде БГНЕС.

„Видовете, включени в CITES /Международната конвенция за животинските и растителните видове, заплашени от изчезване/ са жертва на незаконно унищожаване в 45% от природните паркове, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, алармира организяацията.

Близо една трета от тигрите и 40% от всички африкански слонове живеят в защитени територии. Те понякога представляват последните места за живеене на заплашените видове. Това е случаят с носорозите на Ява в Индонезия или на калифорнийската морска свиня в Мексиканския залив. Според доклада за бракониерство на застрашени или уязвими видове – основно слонове, носорози и тигри, се сигнализира в най-малко 43 обекта на Световното наследство. За незаконно унищожаване на ценни растителни видове като розовото дърво и абаноса, се съобщава в 26 защитени територии. Незаконен риболов има в 18 от 39-те морски и крайбрежни територии, намиращи се под защитата на ЮНЕСКО. От WFF подчертават, че мащабите на въпросните действия в ущърб на природата, трудно могат да се оценят именно заради нелегалния им характер. Бракониерството в защитените територии на ЮНЕСКО поставя под заплаха не само видовете, но и местната икономика, намалявайки привлекателността на тези райони за туристите, които идват да виждат животните в естествената им среда. Според WWF бракониерството на слонове лишава ежегодно африканския континент от 25 млн. долара приходи от туристи. Черният пазар за животински и растителни видове се нарежда на четвърто място на незаконната търговия след наркотрафика, изработването на фалшиви стоки и трафика на хора, сочи още докладът. Той носи годишно печалби между 15 и 20 млрд. долара. Незаконната търговия с дървесина е отговорна за 90% от обезлесяването в големите тропически държави и е на стойност между 30 и 100 млрд. долара годишно, алармира WWF. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама