Доналд Тръмп иска да промени работните визи H-1B

04:43, 18 апр 17 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доналд Тръмп иска да трансформира известните визи H-1B като мярка за борба с измамите и злоупотребите, предаде БГНЕС. Това обаче ще си остане ограничена мярка при липса на мащабна законодателна реформа, смятат експерти.

Тези работни визи с определен лимит за престой, които се ценят високо от специализираните в областта на високите технологии компании, са предназначени за учени, инженери и програмисти. Те дават възможност на много индийци да стигнат до Силиконовата долина.

Президентът ще подпише по-късно днес, в Уисконсин, указ, който нарежда на съответните министерства /на труда, на правосъдието и на вътрешната сигурност/ да предложат реформи, за да може програмата H-1B да се върне към първоначалната си цел. Тя е да се дават визи на най-квалифицираните кандидати за най-високоплатени позиции.

„Дълго време, вместо да позволи да идват само най-добрите, програмата H-1B се прилагаше в ущърб на американските трудещи се“, се казва в изявление на Белия дом. Според него тази програма е помогнала в технологичния сектор в САЩ да дойде вълна от работници, които са сравнително слабо квалифицирани и нископлатени. Подписването на този указ трябва да гарантира два основни за президента приоритета – да се купува американското и да се наемат американци.

Работните визи H1B за САЩ дават право на притежателя им да пребивава и работи законно в САЩ. С такава виза може да се пребивава в САЩ до 3 години, като при желание, работодателят може да продължи срока на визата до шест години. Тази виза дава право на семейството на притежателя и да пребивава в САЩ заедно с него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама