Илияна Йотова: България е стабилен фактор в Югоизточна Европа

08:51, 18 апр 17 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е гарант за сигурността на външната граница на Европейския съюз. Заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю предаде БГНЕС.

Оценката й за резултатите от референдума в Турция е, че „безспорно е опасно, когато се концентрира толкова много власт – изпълнителна, законодателна и особено съдебна в ръцете на един ръководител“. Вътрешността на Турция гласува „За“ на референдума, различно гласуваха Югозападна Турция, където са предимно кюрди, където казаха „Не“. При тази ситуация мисля, че в това отношение ролята на страната ни нараства“ каза вицепрезидентът. България трябва да засили своята политика в Югоизточния регион, защото сме една стабилна страна. Позицията ни в ЕС трябва да се засили. България трябва да се намеси много конкретно в тези политики“, каза тя и подчерта, че с идеята си за връщане на смъртното наказание, фактически Ердоган по „елегантен“ начин се отказва от преговорите с ЕС. В същото време трябва да се има предвид, че Турция е страна, която е член на НАТО, която е 15-ата икономика в света. Процесите трябва да се наблюдават как ще се развиват.

По идеята на президента Румен Радев за уседналостта, Йотова каза, че никой не харесва това, което се случи по време на изборите, но веднага след като те приключиха, кандидатите за депутати забравиха какво са обещавали. Йотова заяви, че е важно, президентът каза това, което застрашава националната сигурност. В същото време призна, че „да вярно е че МП може да де превишило своите права. Дискусията за уседналостта трябваше да бъде по същество, а не да затихва.

„Българите в чужбина трябва да имат право за глас, това е посочено и в конституцията“, заяви Йотова. Според нея обаче няма яснота за правата и начина, по който гласуват българите в чужбина. „Ние не знаем колко българи гласуват в чужбина. Колко от тях имат право на глас, как се правят изборите., колко секции може да бъдат отворени. Нека спокойно и гражданското общество и юристите да си кажат как стоят нещата“, пирова тя.

Нито за секунда в идеята на Румен Радев нямаше забрана за гласуване. Закон за българите в чужбина има недоразумания, обобщи Йотова. Напоследък се натъквала на неустановеното до край гражданство на хора, които гласуват в южната ни съседка – неустановено, наследено и пр. Трябва да има активна регистрация – далеч преди избори тя да бъде направена, категорична е тя. Общата ни политика като държава трябва да бъде привличането на български граждани, а не да бъдат забрани, добави още Йотова.

Тя изрази недоумение, че „в сърцето на Европа – в Брюксел, ние сме единствената държава, която няма културен институт. Говорим за изселниците в Турция – кой как може да гласува, а има едно единствено българско училище и то работи към българската църква в Истанбул. Повече се работи на тема фактическо гражданство, а не национално самосъзнание. Президентът избра убедително и открито да постави въпроса“,каза вицепрезидентът. Според нея Радев не се подвежда от това говорене на политическата конюнктура. Той е стъпил много здраво на земята. Работим в екип и вярвам, че така ще продължи, каза Йотова и добави, че те са първият екип в президентството от 1989 г. който работи в екипност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама