Прокуратурата атакува наредба на община Разград за детските градини

11:48, 18 апр 17 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 В Административния съд в Разград е постъпил протест на прокурор от Окръжната прокуратура, с искане да се отменят разпоредби от Наредба № 27 за условията и реда за записване, отписване и приемане на деца в общинските детски градини на територията на Община Разград, приета с решение на Общинския съвет, съобщават от съдебната институция.

 Първият текст, който прокуратурата иска да бъде премахнат е в чл. 16, ал.1, т.5 и 6. Според него към заявлението на кандидатите за записване в детска градина се прилага  документ за наличие или липса на задължения към Община Разград /проверява се служебно/, както и документ за наличие или липса на неплатени такси в общинските детски градини на територията на Община Разград.

 Следващият текст, който прокуратурата счита за незаконосъобразен, е в чл. 22, ал.3, т.2. Той гласи, че при записване с предимство се ползват деца на родители/настойници, работещи в детската градина. Други изисквания в наредбата, които прокуратурата предлага за отпадане, се съдържат в чл.32, ал. 4, 5 и 6. Според тези текстове „преместване на дете от една в друга детска градина на територията на Община Разград е възможно само след заплащане на дължимите такси за ползване на детска градина по Наредбата №14 от 17.02.2003г. за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разград. Директорът на приемащата детска градина на територията на Община Разград задължително извършва проверка в електронната система за присъствие на детето в електронния регистър и ако детето е записано там, изисква от родителите/ настойниците/ да представят документ за липса на задължения за ползване на детска градина на територията на Община Разград, издаден от предходната детска градина. При липса на такъв документ детето не може да бъде записано в друга детска градина на територията на Община Разград.”

И последните промени, които прокуратурата посочва за премахване, са в чл. 33, ал.1, т. 4: „Децата от детските градини се отписват при неразплатена такса за ползване на детска градина, съгласно Наредбата №14 от 17.02.2003г. за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разград до заплащането на дължимите суми.”

По протеста е образувано административно дело, насрочено за 16 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама