Турската адвокатска колегия: Решението на ЦИК да преброи бюлетините без печати е незаконно

12:20, 18 апр 17 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Адвокатската колегия на Турция определи като нарушение на закона решението на Централната избирателна комисия да приеме за валидни бюлетините от референдума, на които не е имало необходимите печати, съобщава БГНЕС.

„Решението на ЦИК да преброи бюлетините без печати е незаконно. Отговорните лица в избирателните секции бяха заблудени относно законността на използването на неподпечатаните бюлетини. За съжаление, ЦИК не изпълни изискванията на Конституцията за спазване на закона по време на гласуването“, се казва в изявление на Адвокатската колегия.

С това си поведение ЦИК е повлиял на резултатите от гласуването се подчертава в комюникето.

Основната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ съобщи, че ще проведе днес среща с председателя на ЦИК Сади Гювен и ще му връчи писмо с искане за анулиране на резултатите от референдума.

„Ние получихме над 10 000 съобщения за нарушения и ще използваме всички законни възможности за борба“, каза заместник-председателят на НРП Ердал Аксюнгер и добави, че продължава сравнението на резултатите от гласуванията на ЦИК с тези протоколи, които НРП разполага.

Според предварителните резултати 51,4% от избирателите са одобрили поправките, които ще въведат президентска форма на управление в Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама