Кой е изобретил тубата на пастата за зъби?

12:24, 18 апр 17 / Любопитно 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зъболекарят Вашингтон Шефилд от Ню Лондон е измислил тубата на пастата за зъби тръба на 22 май 1892 година. Тогава докторът не е можел да си представи, че неговото изобретение ще бъде един от най-важните предмети за човешкото съществуване. Въпреки, че в туби се пълнят кремове, бои и дори храна, пастата за зъби е първият продукт, който е опакован в такава туба.

До края на 19 век хората са чистели зъбите си с прах. Продавали го в малки хартиени торби, уж за по-практично. През 1873 г. в Ню Йорк аптекарят Колгейт се сетил, че могат да извадят пастата на прах и да я опаковат в стъклени буркани, което било още по-лошо от торбите.

Зъболекарят Шефилд, чиято професия е пряко свързана с изобретението на Колгейт, решил да се възползва от новата идея. Той чул за един американски художник, който през 1840 г. съхранявал своите бои в оловни туби. Вашингтон смятал, че след обновяване, такива малки туби могат да се използват и за съхраняване на паста за зъби.

Идеята толкова запленила лекаря, че той сериозно се заел да осъществи тази идея и да направи така, че пастата за зъби да се съхранява в такива туби.

Шефийлд не бил бизнесмен и не помислил, че трябва да патентова изобретението си.

Една година след това, когато зъболекарят започнал да пълни туби с пастата за зъби, фармацефтът Колгейт научил новината за това. Той бързо приел практиката да опакова в туби разлини мазила и кремове и освен това станал собственик на правата за това изобретение.

Въпрос на съобразителност и хитрост.

През 1896 г., г-н Колгейт започнал да произвежда паста за зъби в туби по своя собствена технология. Благодарение на това тубите за пасти за зъби били всеобщо признати в Америка и Европа.

Оттогава популярността на паста за зъби се увеличава и се появили повече от 20 различни вида пасти. Постепенно оловото, което било използвано за производството на туби, било заменено с алуминий, а по-късно и с пластмаса.

Въпреки всичко, формата на тубата остава вярна на своите американски прадеди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама