Изложба в Женева представя резултатите от българо-швейцарските археологически проучвания в Сборяново

12:27, 18 апр 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Артефакти, собственост на Регионалния исторически музей в Разград, ще бъдат представени на постерна изложба в Швейцария, съобщиха от културната институция. Изложбата „Келти в Тракия?” се открива на 26 април и има за цел да представи резултатите от българо-швейцарските археологически проучвания в Сборяново. 
 

Фокус на мултимедийната изложба е откритата в една от могилите в Сборяново уникална за България и Балканите келтска колесница - бига, теглена от коне, които са погребани в поза, имитираща движение напред. Пълното сходство на колесницата с подобни паметници от Швейцария и западна Европа свидетелства за активните контакти и взаимоотношения на гетските владетели с проникващите в тракийските земи келтски племена през IV - III в. преди Христа, посочват от музея. 

 

 Находките на проф. Диана Гергова са експонирани до края на април в Интерактивния музей в Археологическия резерват "Абритус" в Разград. Те са част от изложбата "Могилите на Котела. Последни открития в Сборяново", която бе открита на 24 юни 2016 г. по време на историческия фестивал "Античният Абритус".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама