Акция за контрол срещу високите скорости ще се проведе на 19 и 20 април

12:53, 18 апр 17 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция срещу шофьори, неспазващи ограниченията на скоростта ще се проведе в цялата страна, предаде БГНЕС.

От утре,19 април, започва специализирана полицейска операция за контрол на скоростта за 24 часа – до 20 април. Над 460 служители ще бъдат пряко ангажирани в операцията с всички налични технически средства. Над 290 ще бъдат точките за контрол в цялата страна. Те ще бъдат разположени на места, където автомобилите могат да развиват по-висока скорост от максимално разрешената и на критични участъци. Пътищата Русе - Бяла, Благоевград - Симитли, Кресна, София - Калотина и автомагистралите спадат към критичните участъци.

България участва в 24-часовата операция за контрол на скоростта за трета година. „Преди три години операцията беше само в Германия и Испания. Установи се, че в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, общото придвижване на всички моторни превозни средства, е с намаляла скорост. Това допринася за рязкото намаляване на всички пътни инциденти. На много точки за контрол в цялата страна ще се осъществява контрол на скоростта”, обяснява Росен Рапчев, началник сектор "Контрол на пътното движение и правоприлагане в отдел "Пътна полиция".

От 17 април започна и друга полицейска акция, която ще продължи до 23 април, координирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. От 15 май 2008 г. България е член на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Членството ни се изразява в участие във всички организирани от TISPOL инициативи, каквато е и операция скорост на територията на всички държави – членки в ЕС.

„Скоростта, както в България, така и в другите държави от ЕС е основната причина за възникване на тежките произшествия със загиналите и ранените при тях. Затова и ние като членове на TISPOL се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни камери ще бъдат максимално ангажирани и натоварени за контрол на скоростта. Стационарните камери си работят непрекъснато”, обяснява комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

„Ще наложим санкции на всички нарушители, които не спазват разрешената скорост за движение. Скоростта през последните 10 години е основната причина за възникване на тежките произшествия. След това се нареждат неправилни изпреварвания и маневри”, посочва още комисар Рановски.

Още преди празниците полицията е обърнала внимание на водачите, че ще има засилен трафик, натоварени участъци, места, където текат ремонтни дейности, места, където ще има струпване на колони и да не се предприемат изпреварвания, да се движат със съобразена скорост. Не всички водачи са се съобразили с указанията. Миналата година по Великденските празници загиналите са били 5-ма, а тази година са 8.

От началото на годината са свалени 1684 регистрационни табели на превозни средства. От тях 599 са водачи, които са били неправоспособни; 855 са водачи след употреба на алкохол и 230 са водачи, които са употребили наркотици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама