МВФ: Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга

13:00, 18 апр 17 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Гърция не преструктурира своя дълг, Международният валутен фонд /МВФ/ няма да й окаже финансова помощ. Това заяви директорът на фонда Кристин Лагард.

„Ако дълговото бреме на Гърция се окаже непосилно по критериите на МВФ и не съответства на разумните параметри, МВФ ще се откаже от участие в тази програма“, каза тя в интервю за водещи европейски вестници, което беше публикувано днес.

От МВФ са убедени, че е необходимо гръцкият дълг да бъде преструктуриран, а също така, че страната трябва да поеме по пътя на реформите. Лагард констатира успехите на реформите в Гърция, но подчерта, че фондът ще продължи с подкрепата си, ако Атина изпълни и другото условие – преструктуриране на своите задължения.

В същото време тя смята, че участието на МВФ в програмата за финансова помощ на Гърция не е от такова голямо значение, защото страната получава подкрепа в рамките на Европейския стабилизационен механизъм, който е „много стабилен във финансово отношение“.

Гърция се нуждае от нов транш от международния пакет с финансова помощ, възлизащ на обща стойност 86 милиарда евро, за да плати дълговете си през юли. Преговорите за отпускането на този транш продължават, защото МВФ още не е взел решение дали да участва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама