8000 мигранти са били спасени в Средиземно море през почивните дни

13:00, 18 апр 17 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 8000 мигранти, тръгнали на път от Северна Африка към Европа, са били извадени от водите на Средиземно море през почивните дни, съобщи на пресконференция в Женева говорителят на Международната организация по миграция (МОМ) Ленард Дойл, предаде БГНЕС.

“През изминалите по-дълги почивни дни служители на неправителствени организации и международни флотилии са спасили 8360 души. Това са основно африканци, но има и група бежанци от Бангладеш“, посочи той. През тази година по данни на МОМ в Средиземно море са спасени 36 000 души. За същия период на миналата година техният брой е бил 24 000 души.

По думите на Дойл от началото на годината в морето са загинали общо 900 мигранти, като 90% от тях са загинали по маршрута от Либия до Сицилия.

От МОМ смятат, че подобряването на метеорологичните условия с настъпването на пролетта стимулира дейността на трафикантите на хора, които пускат в открито море хората и разчитат, че те ще бъдат спасени от европейските власти или неправителствени организации. Според МОМ в центрове на трафиканти около Триполи потегляне към Европа очакват около 20 000 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама