Космас Джероме имал 34 ст. след убийството на таксиметровия шофьор

13:09, 18 апр 17 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Космас Джероме Космас, обвинен за убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков заедно с приятелката си Ренета Козарова, днес поиска от Апелативния съд във Варна по-лека мярка за неотклонение. „Искам името ми да бъде изчистено“, заяви 26-годишният мъж пред съдебния състав и увери, че няма да се укрива, ако е на свобода, тъй като това би означавало, че признава за убийството.

Защитата му представи експертно заключение на медици от 2016 г., според което Космас има 60% инвалидност в резултат от хемипареза в дясната част на тялото. Увредената му ръка според адвоката му Антон Жожев изключва възможността обвиняемият да е нанесъл фаталните удари с нож на таксиметровия шофьор. По думите му младият мъж нямал мотив за убийството, тъй като разполагал с финансови средства. По повод обвинението за грабеж пък самият Космас заяви, че при задържането непосредствено след убийството е разполагал с 34 стотинки.

Космас получавал инвалидна пенсия от 120 лв., която към деня на престъплението му била преведена, но не била изтеглена. Според прокуратурата събраните свидетелства обосновават категорично участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета и при наличието на общност на усилията за престъпление.

Срещу Космас и приятелката му Ренета са повдигнати обвинения за грабеж, придружен с убийство. Санкцията, предвидена от закона за тези престъпления, е изключително строга – от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна. Събраните още в първите дни гласни свидетелства, веществени доказателства, както и самопризнанията на Ренета обосновават предположението, че Космас е съпричастен към престъпното деяние. Според нея, „за да придобият кураж“, двамата са приели наркотично вещество непосредствено преди убийството.

След Окръжния съд във Варна, който миналата седмица им наложи постоянен арест, и втората съдебна инстанция смята, че ако търпи по-лека мярка за неотклонение, Космас може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в тежката санкция на закона, както и в липсата на адресна регистрация. Въпреки твърдението на Космас, че живее постоянно в Дългопол с майка си, разследващите са събрали информация, че двамата обвиняеми са живели в Пловдив, после са сменили няколко квартири във Варна, а към деня на убийството са напуснали и последната квартира.

Поредица от експертизи, които предстои да бъдат назначени, ще установят обективните факти по делото, както и дали здравословното състояние на Космас позволява престоя му в ареста. Днешното определение на Варненския апелативен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама