Еди Рама: Без членство в ЕС не е изключено обединение на Албания и Косово

14:56, 18 апр 17 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанският премиер Еди Рама заяви, че докато перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани продължава да отслабва, не може да се изключи обединение на страната му с Косово,. Това съобщиха от БГНЕС.

Това заяви той в интервю за брюкселския в. „Поитико“ и допълни, че някои националисти искат да видят Албания обединена с Косово. Това обаче не е негово желание, но е възможна опция в случай на затворени врати към ЕС.

Според него единственият начин да се поддържа мирът и сътрудничеството на Балканите е европейската перспектива пред тях да остане ясна и настроенията по отношение на съюза да се запазят позитивни. „Никой не иска малки съюзи, всички искат голям Съюз. Но, ако няма надежда, няма перспектива, няма място, то тогава със сигурност малките съюзи могат да се осъществят“, посочи той.

Албанският премиер също така предупреди, че отказът от по-нататъшно разширяване на ЕС би довел до дестабилизация на цяла Европа.

Той също така посочи, че Македония и Босна и Херцеговина биха били особено уязвими, ако отново се отвори въпросът за границите. „Ако Балканите полудеят заради спирането на европейското разширяване, гражданите на Европа ще преживеят кошмар и регионът ще стане сива зона, в която други актьори биха имали по-силна роля от Брюксел“, предупреди той.

Министър-председателят допълни също, че гледа на възможността за война в региона като на „първи сценарий“, но допълни, че облекчаването на напрежението до голяма степен зависи от ЕС и САЩ. „Подкрепата за членство в ЕС на Албания и другите държави в региона остава високо, въпреки нарастващия скептицизъм в Сърбия и в Македония“, каза Рама.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама