Преминаването от Дружба 1 в Дружба 2 - само по въздух

14:57, 18 апр 17 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Може и да има път, който да свързва Дружба 1 с Дружба 2, но не я ясно кога", надяват се от районното кметство Искър. Започнала е процедура за нов план, който трябва да бъде одобрен от ДАГ на Столична община. Това съобщи пред topnovini.bg районният кмет Ивайло Цеков.

Недоволството на живеещите в двата столични комплекса продължава да расте. Точно на 21 декември 2016 г. те за първи път излязоха на протест. Тогава стана ясно, че пътеката, която свързваше Дружба 1 и Дружба 2 е заградена от собственика на мястото. Така столичани трябваше да ползват градски транспорт или да обикалят 3 км, за да преминат от Дружба 1 в Дружба 2.

Въпросният път, който бе затворен се намира точно на гърба на голям хипермаркет, на границата на двата квартала. Вече има инициативен комитет, който е готов отново да протестира, за да бъдат чути софиянци за проблемите, които ги съпътстват всекидневно. 

"Има нов план за изменение, но собственикът е възразил и го е обжалвал, тъй като пътят трябва да минава през собствения му терен", заяви районният кмет Ивайло Цеков. Той обаче твърди, че въпреки всичко ще направят път от западната страна на хипермаркета, така че да бъде свързан Дружба 1 с Дружба 2. Проблемът все още е на ниво районна администрация, но в скоро време напрежението ще се покачи и тогава освен на живеещите в Дружбите, ще стане проблем и на Столична община.

Имотът в чиито граници влиза проблемният път е станал частен през 1996 г. Този терен е реституиран и върнат на Андон Николов. През 2001 г. той получава и разрешение за строеж. До тогава никой не подозира, че това е частен имот и никой не предполага, че пътят също е частна собственост. Собственикът започва строеж, но до загражденията на обекта пътеката си остава. През декември 2016 г. строежът е завършен и лъсва табела, че на 20 декември 2016 г. пътят ще бъде затворен. На 21 декември дружбенци излязоха на протест.

"Стана много сложна връзката между двете Дружби. Дори и да заобикаляме става рисково да пресичаме натоварения булевард, защото няма светофар, пешеходна пътека, дори и спирка за градския транспорт. Има възможност за алтернативна пътека, но тя също е в частния имот на този собственик", коментираха пред topnovini.bg от инициативния комитет на недоволните жители на Дружба 1 и 2.

Съпричастни с недоволството им са общинският съветник на БСП Борис Цветков и Николай Билалов, но засега и двамата не се ангажират с каквото и да било, за да помогнат за решаването на проблема. 

Протестът на дружбенци е подкрепен от „Сдружение Азбукари“ и гражданската платформа “Българи за България“. За ситуацията в „Дружба“ 2 е сезиран и омбудсманът на Република България – Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама