650 000 лв. бюджет е гласувал СОС за "София - Европейска столица на спорта"

16:01, 18 апр 17 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 50 събития ще има през 2017 година в календара на "София 2018 - Европейска столица на спорта". За настоящата година СОС е гласувал бюджет 650 000 лв. "Останалите средства за финансирането се събират от спонсори. С тази програма, която имаме за 4 години искаме да привлечем ученици, студенти и представители на средната възраст и спортът за тях да стане основна дейност, която в днешния динамичен живот спасява от стреса", заяви пред topnovini.bg Анатоли Илиев, общински съветник и организационен секретар на София 2018.

"До края на юли ще излезем с програмата за 2018 г., което е доста амбициозна задача. В нея няма да се ограничаваме, а ще помагаме на клубове и федерации, както и на училища да реализират събитията си", допълни той.

През 2018 година организационният комитет на "София 2018 - Европейска столица на спорта" всяка седмица ще има значимо съпътстващо събитие. "От 365 дни в годината ще се постараем всеки ден да имаме мероприятие", категоричен е секретарят. 

Наред със спортните състезания ще има и непопулярни, но свързани със спортната тематика. Така столичани ще могат да се радват на фестивали, изложби, велокарнавали и екстремни състезания през тази и следващата година. Най-близкото предстоящо събитие на "София 2018" е на 21 май тази година - Спортна зона. В този ден ще има градски празник и столичани могат да се наслаждават на спортни състезания - екстремни, градско първенство по баскетбол и др. Така 2017 г. ще премине под мотото "Всеки уикенд спорт в София"

"През настоящата година се тества базисният модел, по който ще бъде структурирана програмата за кулминационната 2018 г.", категоричен е Анатоли Илиев.

Софиянци и гостите на София ще могат да водят активен и здравословен начин на живот. Заради "София - Европейска столица на спорта" Столичната община реализира и сериозна инвестиционна политика по отношение на обновяване, реновиране и строеж на нова спортна база с приоритет училища, детски градини, междублокови пространства, паркове, градини, което е в синхрон със стратегията на проекта: „Спортът близо до хората, близо до дома, близо до местоработата“.  По тази програма Столичната община е отделила над 7 млн. лв. само през последната година за спорт, за реновиране и строеж на нови спортни обекти. Работи се усилено по велосистемата на София и по изграждане на още няколко зони за спорт и физическа активност – Байк парк в Южния парк, Зона за спорт и отдих край гара Пионер и др.

В мероприятията на "София 2018" досега са се включили 150 000 души като участници, зрители и гости в активностите на инициатива. За 2017 г. в календара са предвидени над 50 събития под мотото – „Всеки уикенд спорт в София“. Другото интересно е, че "София 2018" стартира нов проект – "Промотиране на спорта чрез изкуство, история, национални ценности и образование". В тази връзка вече бяха организирани 4 изложби „София Фото Спорт“, дебютен „Фестивал на спортното кино“, дебютен Маратон „Софийски манастири“, конкурс за есе, видео и снимка, бяха подпомогнати Програми с практични насоки и модели за превенция („Карай смело“), беше организиран и първият пъстър Велокарнавал по улиците на София.

В края на 2016 г. „София – Европейска столица на спорта“ получи в Брюксел отлична оценка за дейността в подготовка за това градът да бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Оказва се, че българската столица е сред най-активните, последователни и иновативни сред всички, заслужили досега тази титла, гордеят се от Столична община. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама