Ако Турция върне смъртното наказание, ще приключи с европейската си мечта

16:22, 18 апр 17 / Свят 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският външен министър Зигмар Габриел призова Анкара да не затваря вратата към Европа и подчерта, че връщането на смъртното наказание ще сложи точка на мечтата за членство в ЕС.

В интервю за германския в. „Билд“ Габриел уточнява, че никой в момента не е наясно с истинския план на Ердоган.

„Дали не иска да отдалечи Турция от Европа и Запада? По време на яростната и конфронтационна кампания за референдума дали разбра приоритетното значение на Европа и европейските ценности за икономическото, социалното и политическото развитие на страната? При цялото напрежение от последните месеци винаги съм бил във връзка с моя турски колега и постоянно го призовавах да не затварят вратата си към Европа. Ние имаме нужда от срещи като партньори“, посочва германският министър на външните работи. С

поред него Германия трябва спокойно да приеме изхода от референдума, без да обръща внимание на призивите на някои политици за скъсване на отношенията. Той припомня, че след военния преврат в Турция от 1980 г. не е било допуснато страната да напусне НАТО, за да не се сближи със СССР.

„Сега Турция не трябва да изпадне в политическа изолация или да се тласне към Русия, тя трябва да остане до нас, това искаме. Защото е наложително да мислим не само за днес, а и за утре. Въпросът за членството й в ЕС е в нейните ръце. Аз познавам много хора в Турция, които мечтаят да видят страната си в ЕС. Нарастващият гняв на турците към Европа е свързан с провалените им надежди, но Ердоган безпощадно си поигра с тези чувства. Факт е, че ние допуснахме грешки през последните 10 години. Но има нещо много важно – ако там се върне смъртното наказание, това означава край на европейската мечта. Аз се надявам това да не се случи. Необходимо е пътищата на диалога да бъдат открити и да продължават, въпреки, че напоследък това е трудно, но дори и тази ситуация да продължи, това е много важно“, подчертава Габриел.

Според него в името на собствените си интереси Турция не трябва да се отдалечава от Европа, а Германия няма да позволи повече напрежение сред турската общност в страната. Процесът на референдума поляризира тези хора, те се радикализираха по политически причини, коментира той нагласите в турската общност в Германия. Интервюто в „Билд“ е препечатано в редица турски медии, а във форумите им правят впечатление коментарите на разочарованите и на напълно отричащите нуждата от партньорство или членство в ЕС.

„Европейската мечта изгуби твърде много време на страната ни, оставете този сън“, „Връщането на екзекуциите ще доведе до катастрофа, спомнете си аферата „Чук“, ако тогава ги имаше, много невинни щяха да са в гроба“, „Дръжте си Европата, вас ли ще питаме“, „Европа да спре да мечтае за Турция“, „Вече онази наведена пред Европа Турция не съществува. Смъртното наказание ще се върне, ако трябва и с референдум. Народът ще решава, кои сте вие да ни давате съвети“, „54 години все ни приемате, а ние предателите ще ги обесим“, пишат читателите.

„Haberturk“ цитира изявление на италианския външен министър Анджелино Алфано, според когото членството на Турция в ЕС не е на дневен ред.

„Ако там върнат смъртното наказание, Анкара още по-сериозно ще се отдалечи от Европа. Фактът, че сме съюзници в НАТО, не означава, че не сме загрижени за ситуацията след референдума и особено след заключението на международните наблюдатели от ОССЕ, според които по време на кампанията са погазени основни човешки права. НАТО има интерес от сътрудничеството с Турция и особено в борбата с тероризма, но съвсем друго нещо е да споделяме определени методики. Близо 20 г. Италия насърчава връзките между Брюксел и Анкара, ние сме наясно, че Турция има ключова роля за Изтока и Запада. Чувам призиви за изолацията на Турция и Русия, но това е безполезно“, коментира Алфано пред „Кориере дела сера“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама