Предлагат бургаска шахматистка да представи България на световното в Уругвай

07:00, 17 май 17 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет на Бургас да предостави финансови средства за участие на Световно първенство по шахмат за девойки в Монтевидео, Уругвай и на Европейско първенство по шахмат за девойки в Мамая, Румъния на състезателката на ШК „Бургас 64” Нургюл Салимова. Това предлагат в докладна общинските съветници от групата на ГЕРБ Калояна Живкова, Костантин Луков, Димитър Людиев и Георги Дракалиев.

През 2017 година Нургюл Салимова стана най-младата шампионка на България по класически шахмат за жени, като завоюва това звание едва на 13-годишна възраст. Освен това е шампион на страната и за девойки до 14 години. С тези постижения тя спечели правото да представлява България на световните и европейските първенства за жени и девойки до 14 години.

Поради липса на средства Нургюл Салимова изпусна възможността да представи Бургас и страната ни на Световното за жени в Техеран и Европейското за жени в Рига тази година.

Следващите елитни състезания са през месец септември 2017 г. – Световно първенство по шахмат за девойки до 14 години в Уругвай и Европейско първенство по шахмат за девойки до 14 години в Румъния. Необходимите средства за пътуването и участието на Нургюл Салимова в тези две състезания са 11 000 лева.

В Община Бургас е постъпило и писмо от председателя на ШК „Бургас 64” Живко Жеков. В него той заявява, че нужните средства за участие са непосилни за бюджета на клуба.

Според специалисти Нургюл Салимова е най-голямата надежда на българския шахмат към този момент.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама