Творческа вечер, посветена на Яна Язова ще се проведе в Разград

07:00, 17 май 17 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”– Разград и дружество „Будители“ организират творческа вечер под наслов „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност“. Специален гост на събитието е литературният критик и журналист Юлий Йорданов. Той ще запознае присъстващите с нови разкрития, свързани с живота и смъртта на писателката.

Йорданов ще даде яснота по въпросите кога е родена Яна Язова, скандалът около рождената й дата, защо е този псевдоним и какво означава той, откраднат ли е ръкописът на романа „Левски“, при какви обстоятелства е загинала Язова, къде е нейният гроб и други.

Срещата е от 17.30 часа в библиотеката.

Яна Язова е потомка на болярски род, спасил се в Сухиндол след падането на Търново под турска власт.  Наречена е детето - чудо на българската литература. През 1932 година американският вестник “Крисчън Сайънс Монитор” съобщава, че тя е едно от двете или трите имена в българската литература, които трябва да се запомнят. Дебютната й стихосбирка с името “Язове”, редактирана прецизно от Александър  Балабанов, предизвиква сензация. Животът й, изпълнен с трудности и мистерии, намира край в началото на август 1974 година в малкия апартамент, останал наследство от родителите й.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама