Родители на деца с увреждания излизат на пети национален протест

05:50, 17 май 17 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращите ще се съберат в градинката между Народното събрание и Ректората на Софийския университет в 11:00 часа и ще протестират пред входа на Народното събрание, а протестното шествие след това ще премине пред сградата на Министерския съвет и ще се върне обратно край Народното събрание, предаде БГНЕС.

Родителите на лица/деца с увреждания посочват, че с Бюджет 2017 г. е прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново са забравени от властта.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма Закон за личната помощ. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

Протестиращите отново настояват за реализация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Да се изготви подробен електронен регистър на лицата/децата с увреждания по заболявания.

Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, да получават финансиране за лична помощ от Републиканския бюджет. Право на лична помощ да имат лица/деца със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама