Кофеин уби тийнейджър в САЩ

06:51, 17 май 17 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кафе, кофеинова напитка и енергийна сода се оказаха смъртоносна комбинация за тийнейджър от Южна Каролина, който умря два часа след консумирането им. Трагичният случай е предупреждение за рисковете от предозиране с кофеин. Предаде АФП.

Дейвис Алън Крайп починал на 26 април от "предизвикан от кофеин сърдечен проблем, причинил вероятна аритмия", пише в изявление на болницата в окръг Ричмънд в южния американски щат.

Два часа преди това Крайп е пил кафе, голяма Diet Mountain Dew и енергийна напитка.

Според местния лекар Гари Уотс този случай е "изключително необичаен". Случилото се дължи предимно на времето за което той е погълнал бързо голямо количество кофеин, което е засегнало сърцето му", казва Уотс пред The Post and Courier, добавяйки, че Крайп е колабирал само 15 минути след като е изпил енергийната напитка.

Американската агенция по храните и лекарствата (US Food and Drug Administration) препоръчва на възрастните да не консумират повече от 400 мг кофеин на ден, което е еквивалентно на четири или пет чаши кафе.

На пресконференция в понеделник бащата на момчето заяви, че синът му е бил много внимателен по отношение на наркотиците и алкохола. "Не катастрофа отне живота му, а енергийна напитка", каза Шон Крайп.

Въпреки че енергийните напитки представляват само малък сегмент от производството на безалкохолни напитки, те са много популярни сред младите хора. Здравните експерти са загрижени заради високото съдържание на кофеин в напитките, което може да причини аритмия и да повиши кръвното налягане при младите хора.

Енергийните напитки могат да съдържат до 240 милиграма кофеин, според проучване на Consumer Reports от 2012 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама