Общински съветник се обяви против Бистришко бранище да е в ЮНЕСКО

08:18, 17 май 17 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера се обяви срещу доклада за статута на Бистришко бранище да попадне в списъка на ЮНЕСКО като защитена зона по програмата "Човек и биосфера". Той предупреди, че е на път да гръмне голям скандал срещу доклада на зам.-кмета по екологията Йоанна Христова.

Според него СОС трябва да определи буферна и преходна зона на беосферния резерват и това да бъде гласувано и одобрено на сесията на СОС в четвъртък, 18 май т. г.

Контрера пък смята, че ако това се пиреме на сесията потърпевши ще бъдат собственици на земи в район Панчарево. Общинският съветник е писал и до МОСВ, с което иска становище по преписката, тъй като нямало официалне документ, който да показва кой територии точно ще попаднат в двете зони. 

Срокът за определянето на зоните трябваше да сатне до 15 май т. г. В последния момент някой общини бързо определиха зоните като например резервата Мантарица. Други като община Банско пък се отказаха. Така съдбата на Бистришко бранище ще се реши утре ва сесията на СОС. Общо България можеше да има 17 биосферни резервата под закрилата на ЮНЕСКО от общо 300 в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама