Мерят кръвно и безплатно консултират на входа на Морската градина

08:43, 17 май 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни консултации за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, могат да получат варненци днес на входа на Морската градина от 10 до 16 ч. На всички желаещи също безплатно ще бъде измерено и кръвното налягане с електронни апарати с вградена Afib технология за автоматично откриване на предсърдно мъждене, ако то е налично в момента на измерването. Апаратурата позволява този вид сърдечна аритмия да се открие с диагностична точност, сравнима с ЕКГ изследване.

Акцията е по повод днешния Международен ден на хипертонията – заболяване, което се установява при 4 от 10 души над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77,2% при мъжете.

Тази година кампаниите в световен мащаб целят да насочат вниманието към предсърдното мъждене и причинната връзка с артериалната хипартония и мозъчния инсулт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама