Майки на деца с увреждания излизат за пети път на протест пред НС

08:53, 17 май 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майки на деца с увреждания за пети път излизат на национален протест, в 11 часа в София пред сградата на Народното събрание. Недоволните родители са от цялата страна, 10 града на България и 20 НПО-та. Те ще направят шествие през Министерски съвет и обратно до парламента. "Искаме закон за личната помощ, електронни здравни карти и електронен регистър. Конвенцията на ООН не се изпълнява. Искаме индивидуална оценка на детето, а не както е в момента - степен на годност. Искаме да се промени ТЕЛК експертизата. В нея да се направи тази оценка, защото социалните работници нямат представа. В ТЕЛК решението да се опише от какво има нужда определено дете - от асистент, от количка и т. н.,както е в цяла Европа", заяви пред Нова телевизия една от протестиращите майки.

В протеста днес те имат подкрепата и на друга майка, която се е сблъскала с бюрокрацията в България и живее в Германия. Анелия е пристигнала специално за шествието. "Искам да ги подкрепя, защото аз заради това избягах от България. Там към всяко дете се подхожда индивидуално. Идват в къщи и правят оценка на възможностите, а не на неговата негодност. Така социалните работници те улесняват и не те разкарват из институциите да събираш бележки", категорична е Анелия. От 6 години тя и семейството й живеят в Германия, където отглеждат детето си, което е с ДЦП и епилепсия. 

"В България преживяхме много работи, от предложението за оставане на детето в родилния дом до сгрешена диагноза. Първо казаха, че са колики, а не епилепсия. Не можахме да намерим център и това ходене по мъките продължи близо 3 години. Накрая сами си купихме инвалидна количка вертикализатор от Турция за 3 - 4000 евро, защото кандидатствахме и ни дадоха количка, която въобще не съответстваше на състоянието на детето. В нея то щеше да получи гръбначно изкривяване, сподели преживяванията си Анелия. 

Друга майка пък сподели, че 7-годишният й син със заболяване в аутистичната спектралност не го искат в училище. Той няма възможност за образование и развитие. Искаме индивидуалната лична помощ и е задължително да се приложи при всеки с увреждания. В държавните училища нямали ресурс за образованието на детето, а в частните училища имало много страх да приемат дете с увреждания, призна майката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама