Кметът на "Младост" сезира прокуратурата за частния имот на метростанцията

09:44, 17 май 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е сезирала прокуратурата за частният имот, в който попада част от метростанцията в "Младост 3"и още 2,2 декара около съоръжението. Това съобщиха пред topnovini.bg от общинската администрация. Цялата преписка със съществуващите документи тя е предала на прокуратурата. Скандалът избухна в началото на седмицата след като стана ясно, че част от метростанцията и 2 декара около нея са попаднали в частни ръце. Със случая е запознат и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според запознати в СО цялият Младост е осеян с "лимонки" частни терени, чийто собственици все още мълчат. Един по един, като гъби започват да излизат. Не е изключено това да е резултат от масови продажби на терени по времето на управлението на Стефан Софиянски и ерата на Антоан Николов, като председател на СОС. "Това са имоти препродавани по няколко пъти. Имаме големи проблеми и с търговията на терени от страна на Софийски имоти", разкриха пред topnovini.bg хора от СО.

Единствените доказателства за собственост на метростанцията в Младост са копие от документи без нито един оригинал. Собствеността е на стойност над 1 млн. лв. Единственото доказателство за да се възстанови земята на собственика е клетвена декларация от 1992 г. на Иван Иванов почитал преди 17 години. нива 2,2 декара в местност в Горубляне. Той признава че Няма нотариален акт, а само декларация, че тази земя е на починалия преди 17 години Иван Иванов. В агенцията по вписванията не е открит оригинал във Втори нотариат. 

На базата на декларацията поземлената комисия и МЗ връща земята. След това наследникът на Иванов я продава и друг частник става собственик. Излиза, че МЗ е подарило тази метростанция на един човек. Когато общината е строила метростанцията не е имало информация, че земята да е собственост на частник.

При проверка на документацията от МЗ отговарят, че в информационната системата, където трябва да са преписките, те не са открити. От министерството потвърждават, че се съхраняват само хартиени копия на документите и се оправдават, че не може да се направи извод относно автентичността на документите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама