Въоръжени мъже атакуваха държавното радио и телевизия в Джелалабад, Афганистан

10:31, 17 май 17 / Свят 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въоръжени мъже атакуваха националната радио и телевизионна станция в афганистанския град Джелалабад, столица на провинция Нангархар, съобщиха властите, предаде БГНЕС.

„Имаме информация за нападение срещу RTA (Radio Television Afghanistan). До сградата се води престрелка”, съобщи правителственият говорител Атаула Когяни. Говорителят каза, че „трима въоръжени са влезли в RTA. Двама са били убити, но третият още оказва съпротива”

По време на престрелката журналистите са останали блокирани в сградата, свидетелстват очевидци.

Фотограф от RTA разказа, че е избягал от сградата веднага след избухване на стрелбата, но негови колеги не се успели да го последват

Засега никой не е поел отговорност за нападението, но провинция Нангархар е база на джихадистите от „Ислямска държава”. Там американските военни хвърлиха миналия месец огромна неядрена бомба GBU-43/B, използвана за пръв път, която нарекоха „майката на всички бомби”. Тогава загинаха десетки джихадисти.

Според базираните в Афганистан военни от САЩ и местните им колеги, дезертьорството и загубите в жива сила са намалили присъствието на ИД до не повече от 800 души в района. През върховия си период ИД разполагаше с 3000 бойци.

Пентагонът многократно е искал от Белия дом да изпрати още войници в Афганистан, за да се преодолее мъртвата точка в борбата срещу талибаните.

В момента военните от САЩ в страната са 8 400, а други 5000 войници са от натовски държави. Те са основно съветници. Преди 5 години американските войници в Афганистан бяха 100 000.

Джелалабад е вторият по големина град в Източен Афганистан. 90% от населението му са пущуни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама