Представители на бизнеса искат премахване на минималната работна заплата

11:10, 17 май 17 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премахване на минималната работна заплата, предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според  представителите на бизнеса  доходите растат по-бързо от производителността на труда.

„В момента водим преговори със синдикатите минималната работна заплата вече да не се определя от държавата, а чрез договореност между работодателите и синдикатите. Трябва да има промяна, защото досегашният начин за определянето й е неадекватен, антиикономически и вреден”, заяви доц. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал пред Нова телевизия.

Сегашният вариант за определяне на минималната заплата е административен. Едни хора в зависимост в какво настроение са изпаднали или какъв е интересът им”, допълни той.

„Работодателите не желаят тя да се намалява или увеличава. Те искат по икономически дейности грамотно и адекватно на ситуацията да се определят. Не да я няма, а да има дълъг списък от 100-200 минимални заплати, колкото са икономическите дейности. Това се отразява добре на икономиката”, обясни доц. Дечев.

„Минималната работна заплата е защитен механизъм. Тя трябва да осигури съществуването и възпроизводството на работната сила”, контрира от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама