Варненският апелативен съд втори по натовареност в страната

13:49, 17 май 17 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година в Апелативния съд във Варна са постъпили общо 1918 дела, със 106 по-малко от предходната година, или средно на месец са постъпвали по 160 дела. Ръст сред тях бележат наказателните – 527, отчете днес административният му ръководител Ванухи Аракелян. Макар че броят на делата, постъпили в Гражданското и Търговското отделение, е по-висок – съответно 650 и 741, те са намалели в сравнение с постъпленията през 2015 г.

Общият брой на делата за разглеждане през годината е бил 2179, или с 46 по-малко от предходната година. Свършени са 1936 дела, което прави средно по 161 на месец.

В съда са работили 24 съдии, чиято средна месечна натовареност е 8,99 дела на месец. Този показател извежда Варненския апелативен съд на второ място след Софийския апелативен съд, чиято натовареност е 14,58 дела на един съдия средно на месец.

В тримесечен срок са свършени 89% от гледаните дела. Запазва се тенденцията на изключително високия процент съдебни актове – 93%, написани в установения от закона едномесечен срок. От преминалите касационна проверка 78% са били потвърдени. Това е тенденция, която не се променя през последните две отчетни години.

Приблизително по 5 дела месечно е гледал един съдия в Наказателното отделение при средна натовареност от 4,33 дела за апелативните съдилища в страната. Ръст има при делата за катастрофи – 39 за цялата година. Увеличава се и броят на делата за престъпления против личността – те са 32, от които 29 са за убийства. Втази връзка при гостуването си във Варна на годишното отчетно събрание на съдиите зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия съдия Павлина Панова съобщи, че от Варна идват най-тежките наказателни дела от цялата страна.

Съдиите в Гражданското отделение са гледали средно по 9,1 дела на месец. От общо 705 дела за разглеждане там в края на годината са останали висящи само 50. От постъпилите общо 741 въззивни търговски дела 76% са с предмет спорно материално право, произтичащо от търговски сделки, в т. ч. застраховки, договори за кредит, дела, свързани с други видове едностранни и двустранни сделки.

Анализът на работата на окръжните съдилища от съдебния район на Варненския апелативен съд и тази година показва, че най-натовареният отново е Окръжният съд във Варна, следван от окръжните съдилища в Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Търговище. През 2016 г. 141 окръжни съдии са разглеждали 13 316 дела. Средната натовареност на един съдия от окръжен съд в Апелативния район е 94 дела месечно. 89% от делата, разгледани общо в 6-те окръжни съдилища от апелативния район са приключени в 3-месечния срок .

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама