От общината поздравяват сливенските клубове с Деня на българския спорт

15:53, 17 май 17 / Спорт 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Сливен поздравява сливенските спортни клубове с Деня на българския спорт – 17 май.
Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта. Празнува се след решение на Министерски съвет от 2006 година.

В условията на оздравителна програма, бюджетът на Община Сливен за 2017 година  разпределя 250 000 лв. за финансово подпомагане на спортни клубове и други дейности, свързани с направленията на физическата култура и спорт. Парите се разпределят съобразно Наредба за условията, критериите и реда за финансово подпомагане, която е публична и достъпна за всички. Наредбата е приета с решение на Общински съвет- Сливен на 27 август 2015 г.

„Наредбата слага край на порочната практика парите за спорт да се разпределят с телефонно обаждане по субективни съображения, за въображаеми грандиозни успехи и чатове в социалните мрежи. Тя се прилага за втора година и спортните клубове са приятно изненадани от възможността от прозрачно и справедливо разпределение на субсидиите", каза Силвия Никова – спортен експерт в Община Сливен.

Право за финансовото подпомагане имат спортни клубове по смисъла на чл. 11 от Закона за физическото възпитание и порт и трябва да отговарят на  условия, подробно описани в Наредбата. Едно от тези условия е да имат треньори с професионална правоспособност и квалификация, да не събират такси от деца и младежи, да нямат задължения към общината и държавата и др.

Размерът на финансовото подпомагане се определя въз основа на постигнатите резултати през изминалата календарна година.

Броят на кандидатстващите клубове е неограничен, но условието е да отговарят на критериите, описани в Наредбата. За 2017 г. документи са подали 25 спортни клуба.

„Трябва да се отбележи, че в Община Сливен работят изключителни специалисти, грамотни, можещи, успешни треньори. Всички подадени документи, бяха разгледани от експертна комисия и допуснати за финансиране. За първи път на най-добрите  десет  спортисти за 2016 г. бяха наградени освен с почетен плакет и с парична награда.

Отново за първи път беше и награден най-добър спортист с увреждания, както и удвоен бюджета за спортисти с увреждания. За този година също са предвидени такива средства и се обмислят още допълнителни награди за младите таланти от града", каза още Никова.

Освен средствата, които се отделят за финансово подпомагане на лицензираните спортни клубове, Общината предоставя безвъзмездно общинската спортна база, като заплаща текущите разходи за ел.енергия, отопление, вода, средствата за поддръжка и ремонт на спортните бази, заплатите на персонала отговарящ за чистотата на спортните обекти. За изминалата година това са около 250 000 лв., с което общата сума за спорт, която заделя общината, е около 500 000 лв. на година. Всеки клуб може да ползва наличната спортна база за организиране на спортни прояви за детски, масов и състезателен характер абсолютно безплатно.

Община Сливен има желание и амбиция да промени начина на живот на хората, да станат по-активни в ежедневието си, да изпробват нови видове физическа активност, да се повиши информираността на гражданите за ползите от редовната физическа дейност. Плановете са, след като се стабилизира общинския дефицит, натрупан в годините, бюджетът за спорта да се увеличи в пъти.

„Гордеем се с постиженията на всички сливенски спортисти. От името на Община Сливен им пожелавам късмет, сезони без контузии и да чуват българския химн навсякъде по света", каза Силвия Никова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама