В Шумен започнаха безплатни изследвания за ХИВ

16:46, 17 май 17 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ започнаха да правят в лабораторията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Шумен.

По повод 21 май - ,„Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН“, у нас стартира Третият етап на Националната АНТИСПИН кампания под мото "Заедно да спрем СПИН!". Тя се провежда за поредна година от Програма Превенция и контрол на ХИВ/СПИН на Министерството на здравеопазването.

Анонимните безплатни изследване в РЗИ – Шумен ще продължат до края на месец май.

В рамките на кампанията Регионалната здравна инспекция в Шумен организира още обучителен семинар на тема: „ХИВ/СПИН“ с ученици от СУ „Панайот Волов” и СУ „Йоан Екзарх Български” в областния град. Той ще бъде проведен съвместно с Общинския здравен център и Български младежки червен кръст (БМЧК) в Шумен.

Ще има тематични беседи и обучения с групи от ромското население по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ с представители на РЗИ - Шумен в ромска организация „Рома Верситас“ в града.

Предвидени са видеопокази с касети и дискове на РЗИ, свързани с темата ХИВ/СПИН и СПИ.

 

В Диагностично-консултативен център I, в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и пред сградата на РЗИ в Шумен ще бъдат аранжирани витрини с материали по темите.

По данни на  „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерството на здравеопазването носителите на ХИВ в страната официално са 2487 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям. Приблизително 90 % от новорегистрираните с ХИВ – инфекцията в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.

През 2016 г. над 336 000 лица са се изследвали в лабораториите на РЗИ, КАБКИС, НПО, лаборатории, лечебни и здравни заведения в страната.

От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ - Шумен през 2016 г. няма открити ХИВ положителни лица.

От РЗИ припомнят, че Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва традиционно всяка година в третата неделя от месец май. Той е повод хората от различни страни по света да заговорят за ХИВ/СПИН.

Денят за съпричастност е отбелязан за първи път на 2 май 1983 г. Тогава в Сан Франциско и Ню Йорк ХИВ-позитивни организират шествие, с което поставят началото.

Целта е да бъде изразена почит към паметта на починалите,  подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и техните семейства, повишаване на информираността към този проблем и ангажиране на обществото в посока към  превенция, грижи и лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама