Цветанов с лекция за сигурността пред френския Национален институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието

17:01, 17 май 17 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов изнесе лекция, посветена на сигурността, пред участниците в годишната учебна сесия на френския Национален институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието. Всяка година институтът към министър-председателя на Франция организира учебно посещение в чужбина, като за 2017 г. е избрало България. Целта на посещението на 110-те участници, по-голяма част от които са магистрати и висши държавни служители, е да се запознаят с отговорите, които българските органи са дали на въпроси в областта на вътрешната сигурност, правосъдието и охраната на границите. Това съобщи БГНЕС.

По време на лекцията Цветан Цветанов запозна участниците във форума с реформата предприета от първото правителство на Бойко Борисов през 2009 година, когато ГДБОП беше извадена от ДАНС и прехвърлена в МВР. „Така върнахме полицейските функции на службата, повишихме координацията и експертизата на служителите и отбелязахме значителни успехи в борбата с организираната престъпност. Още същата година решихме и проблема с отвличанията, който беше придобил невиждани размери в страната. Реализирахме и редица ключови резултати в борбата с организираната престъпност“, коментира Цветанов. Той подчерта още, че като вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия кабинет на Борисов е работил за значителното увеличаване на информационния обмен между България и Европол, за връщането на доверието на партньорските служби към България и реализирането на десетки съвместни акции срещу организираната престъпност. Цветанов даде за пример съвместни акции с европейски служби за предотвратяване на доставката на наркотици от Южна Америка за Европа. Специално внимание беше отделено на съвместните усилия между българските институции и френското посолство в борбата с трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

Цветан Цветанов информира френските колеги и за създаването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, които работят върху дела срещу организираната престъпност. „Тук получихме огромна методическа подкрепа от нашите партньори от Германия. Проведохме редица обучения на следователи, полицаи, магистрати и в последните години България получава много положителни оценки за резултатите от работата в тази посока“, каза още председателят на вътрешната комисия. Пред участниците във форума бяха представени също реформите в съдебната система и промени в Конституцията.

Приетото антитерористично законодателство в България също беше част от темите, с които бяха запознати представителите на френския Национален институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието. „Закона беше приет след широка обществена дискусия. При изготвянето му се запознахме много подробно и с антитерористичното законодателство на Израел, Германия и редица европейски партньори. В последствие беше създадено и специално звено в ДАНС за резервационните данни на пътниците и България надеждно изпълнява задълженията както в тази област, така и по въвеждането на данни в системата Евродак“, отбеляза още Цветан Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама