Опашка за измерване на кръвното налягане в Добрич

17:58, 17 май 17 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатно измерване на кръвното налягане се извърши в Добрич днес, когато се отбелязва Световният ден на Хипертонията. То бе част от националната здравна кампания под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“, съобщиха от общинската администрация. Добрич бе един от градовете, в който се предлагаха безплатни консултации за ранно откриване на заболяването.

На разположение на гражданите бе медицински пункт за безплатни консултации за проблеми, свързани с артериалната хипертония като рисков фактор за предсърдно мъждене. Добричлии имаха възможност да измерят своето кръвно налягане с електронни апарати с вградена технология за автоматично откриване на заболяването, ако то е налично в момента.

Любомир Станчев сподели, че интересът към инициативата е голям. „Разговорите показват, че много малка част от гражданите следят за кръвното си налягане при домашни условия. Има и изненадани от резултатите, измерени в кампанията“, посочи той. Според него, основният проблем е ниската здравна култура на българина. Затова и тези изследвания имат за цел да накарат гражданите да обърнат внимание на здравето си.

Снимки: Topnovini.bg

„Хипертонията в голяма степен означава инсулт, а, който не взема превантивни мерки, е застрашен“, обясни Станчев. Той посочи, че през последните години долната възрастова граница е спаднала до 18 години. „Постоянно се увеличава броят на страдащите от високо кръвно налягане, а се изисква много малко – човек редовно да го измерва и при първите признаци да се обърне към личния лекар, да се вземат съответните мерки и хипертонията може да бъде избегната“, сподели още Любомир Станчев. Ако преди се е считало, че възможно най-добро кръвно налягане е 120/80, след това този праг беше вдигнат на 129/85, а сега дори се говори за 139/89, обясни още той.

Кампанията бе организирана по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България, Бьорингер Ингелхайм България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама