Неизвестни супербактерии открити в пациенти на американски клиники

20:24, 17 май 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени откриха във всеки трети пациент на болниците в тексаския град Хюстън неизвестни щамове на супербактерии, които са устойчиви на почти всички антибиотици, съобщи списание mBio, цитирано от РИА Новости.

„Откриването на този рядък щам на супермикроби в нашия град е изненадващо. Пневмококите са разпространена бактерия, която често предизвиква заболявания, и ние трябва бърдо да разберем как може да победим неуязвимостта й и да създадем нови ваксини, а също методики на лечение и диагностика на инфекциите“, заяви Джейм Мъсър от Методистката болница в Хюстън.

Последните години става все по-остър проблемът със супербектериите или с микробите, на които антибиотиците не им влияят. При това става дума както за редки възбудители на инфекции, така и за много разпространени и опасни патогени – примерно златистият стафилокок (Staphilococcus aureus) или пневмококът (Klebsiella pneumoniae). Възникна реалната опасност, че антибиотиците ще стават неефективни и медицината ще се върне към „тъмните векове“.

Учените смятат болниците и животновъдните ферми за основни „инкубатори“ на такива микроби. В тези ферми се използват антибиотици за ускоряване на растежа на животните. И в болниците, и във фермите са съсредоточени множество потенциални носители на инфекции, а също самите бактерии и антибиотиците, които ги карат да еволюират и да не позволяват на обикновените бактерии да изтласкат по-малко плодовитите супермикроби.

Мъкър и колегите му изследвали геномите на над 1700 разновидности на Klebsiella pneumoniae, открити последните 4 години в пациенти от Тексас, и установиха тревожна тенденция – примерно една трета от пациентите в болниците на Хюстън се оказаха носители на крайно опасния щам на пневмококите.

Този неизучен щам CG307 може да синтезира „противоотровата“ от всички антибиотици, наричани още „последната надежда“. В тексаските клиники той започна да се появява през 2015 година и неговият дял в популацията на болничните микроби продължава бързо да се увеличава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама