1455 седмокласници от Шуменско ще се явят на външно оценяване

07:00, 19 май 17 25 391 Шрифт:
Автор:

1455 седмокласници от 53 училища от Шуменска област ще се явят на външно оценяване по Български език и литература днес, 19-ти май от10:00 ч., съобщи за topnovni.bg Николай Русев, експерт по обществено и гражданско образование към Регионален инспекторат по образование  в Шумен.

Вторият изпит от задължителното външно оценяване е на 22-ти май по математика, а на 29-ти по чужди езици.

Указанията за работа с изпитните материали учениците ще получат от квесторите в класните стаи преди началото. За изпитите учениците трябва да носят син химикал, молив, чертожни инструменти и гума.

Изпитите протичат в два модула под формата на тест. Първият модул е задължителен. Максималният брой точки, който ученикът може да получи е 65. Вторият модул не е задължителен и ученикът може да реши да не участва, особено ако няма амбицията да сменя училището. Максималният брой точки и от двата модула е 100.

Работата само по единия модул не е пречка ученикът да кандидатства в предпочитаното от него училище.

Времето за първия модул е 60 минути, а за втория – 90 минути, като не се включва времето за съобщаване на изпитния вариант и техническата подготовка. За ученици със специални образователни потребности продължителността на приемните изпити се удължава с 40 минути.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

Едновременно с Националното външно оценяване, около 1190 зрелостници ще се явят на Държавните зрелостни изпити.

Първият изпит, на който ще се явят зрелостниците днес е по Български език и литература; на 22 май е матурата по втори задължителен изпит, по предмет по избор; 26 май - 2 юни са матурите по предмет по желание на ученика.

Изпитите за зрелостните са с начален част 8:00 ч.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама