936 зрелостници от област Разград ще се явяват на матура по български език и литература

07:00, 19 май 17 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 900 дванадесетокласници от област Разград се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев.
За първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе днес, заявления са подали 936 абитуриенти. На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор, който е на 22 май искат да се явят 942 младежи. Нa зaдължитeлните мaтypи, ocвeн двaнaдeceтoклacници, щe ce явят и млaдeжи, кoитo нe ca пoлoжили изпититe или пък знaниятa им ca били oцeнeни зa двoйки в пpeдишни гoдини.

Най-желаният предмет за втори зрелостен изпит е биология и здравно образование. Заявления за него са подали 461 зрелостници. География и икономика са избрали 182, а английски език 126 дванадесетокласници. Само 14 са подадените заявления за изпит по математика. По история и цивилизация те са 25, а по немски език – девет. Физиката е предпочетена от 48 абитуриенти, химия са избрали са избрали 10 ученика, а „Философски цикъл” - 33. Само един абитуриент иска да се яви на изпит по испански език.

През тази година абитуриентите от професионалните гимназии могат да държат изпит по теория и практика на професията, вместо втори задължителен. Това са заявили, че предпочитат да направят 33 гимназисти от ПГТС „Христо Смирненски“, ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ и ПГИ „Робер Шуман“. За трети зрелостен изпит по желание тази година няма нито един кандидат.

Освен матури на 19 и 22 май ще се проведат и изпитите за национално външно оценяване след 7 клас, на което се очаква да се явят 1058 ученици от областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама