Матура по БЕЛ и външно оценяване на седмокласниците

07:00, 19 май 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще се проведе първият зрелостен изпит - по Български език и литература, за абитуриентите. Отново върху материала по БЕЛ ще се потят и седмокласниците, които днес ще държат първия изпит от националното външно оценяване.

По данни на Районното управление по образование, на НВО трябва да се явят 1268 седмокласници от областта, които са разпределени в 55 училища. 21 са децата със специални образователни потребности, които няма са се явят на изпита. Вторият изпит по математика е на 22 май, а третият изпит ще е на 29 май.

На държавен зрелостен изпит по български език и литература днес трябва да се явят 1075 абитуриенти от училищата в Добрич. Той ще се проведе в 14 училища в областта. 

През тази година английският език е най-предпочитаната матура от зрелостниците, съобщи началникът на Районното управление по образование Жоро Тошков. Той измести географията като фаворит на абитуриентите.

Вторият задължителен изпит по предмет по избор е на 22 май. На него ще се явят 853 абитуриенти. Матура по математика са пожелали 40 ученици, за зрелостния изпит по химия записани са двама, по история и цивилизация – 31, география и икономика – 189, английски език – 218, философски цикъл – 148, биология – 145, руски език – 11, немски език – 48, френски – 6.

От 26 май до 2 юни ще се проведат матурите по предмет по желание на ученика.  Записани са 14 ученици.

Тази година английският се оказа предпочитан предмет от абитуриентите за матура. Той измества географията, която години наред бе предпочитана, но през миналата година бе с най-ниския среден резултат за областта – 3,58 при 3,82 за предходната година. Именно по география бяха и най-много двойките – 50. За сравнение, през учебната 2015/2016 г. средният успех на матурата по английски език бе 5,29.

Изпитите започват точно в 8.00 часа и са с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Четири са изпитите, които са разделени на два модула – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.

По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама