Богата програма за Европейската нощ на музеите в Разград

08:23, 19 май 17 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При засилен интерес от граждани и гости на Разград премина Европейската нощ на музеите. Десетки посетиха къщите-музеи в града, където програмата бе богата на прояви. До 1 часа след полунощ вратите на обектите на Регионалния исторически музей бяха отворени за посетители.

 

  Европейската нощ на музеите в Разград започна от Художествената галерия, където можеше безплатно да се разгледат творбите от изложба „Лудогорие“, както и експозицията „Изобретенията“ на Детския научен център „Музейко“.

В къща музей „Станка и Никола Икономови” гостува българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и белетристика Здравка Евтимова. Повече от час тя разговаря с почитателите си за смисъла на писането, за избора да се отдадеш на страстта си, за битието и шансовете за реализация у нас и зад граница. 

 

Почитателите на младежка театрална формация „ Импулс” към читалище „Развитие 1869” в Разград имаха възможността отново да се докоснат до виртуозното изпълнение на театралните таланти в къща-музей „Акад. Анание Явашов”. Младите актьори под вещото ръководство на Веселин Керемедчиев зарадваха ценителите на Мелпомена с откъс от комедията „Женско царство” на Ст. Л. Костов. Гостите на къщата-музей имаха възможност да разгледат и временната експозиция „Старопечатна литература от фондовете на Регионален исторически музей – Разград и РБ „Проф. Боян Пенев”. Най-старият експонат, представен в изложбата е евангелие от 1779 година на гръцки език. Интерес предизвикаха и двете евангелия от първите две десетилетия на 19 век, едното от които е с преписки, касаещи личността на Софроний Врачански и на притежателя си дядо Костадин, а второто е с добавка на религиозен текст на последната страница. Сред експонатите са и стари снимки от Разград. Изложбата ще може да се разгледа в къщата-музей до края на месец май.

 

 Занимания с изцяло интерактивна насоченост предложи на своите посетители Етнографският музей. В рамките на „Нощта на музеите”, там бе организирано обучение „Да станеш майстор в потайна доба”, по време на което деца и възрастни бяха посвещавани в старинни занаяти. Художникът-приложник Таня Стоянова обучаваше бъдещи майстори в правене на камилчени китки и бижута с камилчени топки против уроки, майсторката на шевицата и художествените тъкани Николинка Ангелова в тъкане на стан, а реставраторкатаСтоянка Савова – в рисуване на керамика, картички и книгоразделители. Посетителите си тръгваха с изработеното от самите тях, както и с документ, че са преминали обучение за майстори.

Кулминацията бе в къща музей „Димитър Ненов”, където се проведе за пръв път „Нощ на класическата китара”. Специално за разградската публика свири „Акустично трио 3000” – златните китаристи на България Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев. Тримата български виртуози на класическата китара, предложиха на жителите и гостите на града една вълнуваща разходка из различните музикални жанрове, композирана специално за тях и осъществена с много елегантност и финес. Сред гостите на събитието бяха народният представител Десислава Атанасова, кметът д-р Валентин Василев и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова.

Съществен щрих от събитието в този разградски храм на музиката бе представянето на непоказвани до момента снимки на Димитър Ненов и негови писма, адресирани до акад. Петко Стайнов. Те са дарени на Регионалния исторически музей в Разград от художника Александър Сертев, който също бе сред гостите на събитието.

Изложба от непоказвани до момента артефакти от проучването на АР „Абритус” пък представи на вниманието на разградчани музей „Абритус”. Експозициите на Археологическия и Интерактивния музей пренесоха изкушените от историята на древните римляни в реалността на тайнствения град Абритус.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама