3 400 зрелостници във Варненско се явяват на матура по български и литература

08:52, 19 май 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната матура по български език и литература се очаква да се явят 3400 абитуриенти от Варненска област. 129 дванайсетокласници не са допуснати до зрелостния изпит, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Изпитът се провежда в 42 сгради в областта, където с видеонаблюдение са оборудвани 265 зали. В 15 отделни зали ще се препитват зрелостници със специални образователни потребности, за които има назначени и 15 консултанти. Общият брой на ангажираните квестори е 917 души.

Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване. Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.
За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.Изпитите са с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Днес и утре се провежда и националното външно оценяване за седмокласниците. Във Варненска област тази година те са близо 3800.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама