Варшава: Ще приемем само бежанци, които искат да живеят в Полша

12:59, 19 май 17 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полша е готова да приеме само бежанци, които заявят желание да живеят в страната, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски в интервю за германския в. „Велт”. Това информриа ТАСС, цитира БГНЕС.

Полша отказа да приеме на своя територия бежанци в рамките на програмата на ЕС за разселването им по квоти. Министър-председателката Беата Шидло каза, че това е официална позиция на полския кабинет.

„Няма смисъл бежанци да бъдат разселвани против волята им. Хора, които бягат от войната в Сирия или от други региони…, търсят не само удобен живот, но и благоденствие. Бежанците предпочитат да пътуват за Германия, Белгия, Австрия или Швеция, защото там ще получат по-голяма финансова подкрепа”, каза Вашчиковски.

Той увери, че полското правителство „остава отворено за прием на бежанци от военни зони, ако те дойдат на полската граница”.

Във вторник еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви, че Европейската комисия смята през юни да заплаши Полша и Унгария с налагането на санкции, ако до един месец те не започнат да приемат бежанци, които са пристигнали в Италия и Гърция.

През септември 2015 вътрешните министри на страните от ЕС с мнозинство решиха да разселят освен по-рано договорените 40 000 търсещи убежище чужденци още 120 000, които са на територията на общността.

В интервюто си министър Вашчиковски казва, че Европейската комисия няма нито право, нито основание да налага санкции на Полша заради провежданите в страната реформи на конституционния съд.

Член 7 от Лисабонския договор предвижда въвеждане на вътрешни санкции срещу държава членка за нарушаване на основни права на европейските граждани. Санкциите включват временно лишаване от право на глас в Съвета на ЕС.

Тази мярка беше записана в законодателната база на ЕС през 2009, но досега не се е прилагала, нито се е обсъждала сериозно.

От януари м.г. ЕК активира спрямо Полша процедура за оценка на спазването на нормите на правовата държава и върховенството на закона.

Варшава е обвинена в несъобразяване с решенията на конституционния съд, което реши демократичните ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама