WikiLeaks: ЦРУ има програма за дистанционен кибершпионаж

15:37, 19 май 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Централното разузнавателно управление на САЩ разполага с технология, наречена "Athena" („Атина”), която позволява на спец службите дистанционно да получават достъп до компютри и съхраняваната в тях информация, съобщи организацията WikiLeaks. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

По сведения на WikiLeaks, с помощта на "Athena" служители на ЦРУ могат да променят настройките на операционни системи, да вкарват вируси, а след това да изтеглят документи от заразените устройства. "Athena" се използва при компютри, работещи с операционна система „Уиндоус”.

Програмата е създадена съвместно с американската компания Siege Technologies („Сийдж текнолоджис"), която се занимава с киберсигурност.

Документи за технологията „Атина” са сред публикациите на „Уикилийкс” под название Vault 7.

На 7 март „Уикилийкс” започна да огласява масив от данни за различни начини за кибершпионаж, използвани от ЦРУ.

От тях става ясно, че в централата на ведомството в Лангли, щата Вирджиния са създадени програми, чрез които се осъществява следене през мобилни телефони, както и технологии чрез които може да се получи достъп до смартфони в цял свят.

Те дават възможност за прослушване на аудиотрафика и за четене на електронни съобщения, включително в популярните приложения WhatsApp („Уотсап") и Telegram („Телеграм").

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама