Стартира 40-ото юбилейно издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ в Шумен

15:44, 19 май 17 25 993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

40-ото юбилейно издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ започна днес на специално пригодена сцена в двора на Ректората на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски, предаде репортер на Topnovini.bg от мястото на събитието.

Зам.-кметът по образование и култура към Община Шумен - Найден Косев. Снимка: Topnovini.bg

Официалната част започна в 13.30 часа с приветствие към студентите, участници в конкурса, от Ректора на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев. Специален гост на откриването бе зам.-кметът по образование и култура в Община Шумен Найден Косев, който поздрави младите творци и им пожела успех в поетическата надпревара.

За приветствени слова думата взеха още проф. д.ф.н. Христо Трендафилов и членовете на литературното жури – Пламен Дойнов, поет, драматург и литературен историк, преподавател в НБУ, Захари Карабашлиев, белетрист и драматург и Петър Чухов, поет, писател и музикант .

Литературното жури (седнали отляво на дясно) - Пламен Дойнов, Захари Карабашлиев и Петър Чухов, следващият след доц. д-р Юрий Проданов, който е куратор на конкурса. Снимка: Topnovini.bg 

След официалната час започнаха литературните четения, които ще продължат до 17.00 часа. Тогава ще бъде представена и стихосбирката "Възможности" с автор Валентин Славеев, който е носител на Голямата награда от Конкурса за 2016 година.

Стихосбирката е издадена от Университетското издателство "Епископ Константин Преславски".

Литературният конкурс ще продължи до неделя, като в събота от 9.00 часа е предвиден поетически пленер ПИСАНЕ ОТ НАТУРА с модератор Петър Чухов, който ще премине по маршрут - "Дворът на кирилицата" в град Плиска и манастир "Свети Панталеймон" в местността "Патлейна" във град Велики Преслав.

Веднага след завръщането на участниците от пленера, в 15.00 часа, в зала 309 на Ректората ще се обобщят резултатите от пленера.

Конкурсната програма продължава в 16.30 часа с Поетически двубой между Георги Гавраилов и Ралица Красимирова пред Ректората, като секунданти ще бъдат Анна Лазарова и Антоний Димов. И четиримата участници са свързани с Литературния конкурс и участници в него, макар и по различно време.

Автор и водещ на двубоя ще бъде Петър Чухов.

От 19.30 часа в съботната вечер е предвидена обиколка на шуменските музеи, част от инициативата "Нощ на музеите".

В последния ден от конкурса, неделя, от 10.00 часа, ще се проведе дискусия на тема "Литературата - памет и (ли) паметник", която ще се проведе в "Културен радиосалон - Студио 3" на Радио Шумен.

Модератори ще бъдат Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. От 11.30 часа пред паметника на Иван Пейчев, който се намира пред РБ "Стилиян Чилингиров", ще бъде награждаването на лауреатите в конкурса.

Петър Чухов. Снимка: Topnovini.bg
Пламен Дойнов. Снимка: Topnovini.bg
Захари Карабашлиев. Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама