13 заповеди за забрана на прилагането на нелоялни практики в Пловдив

16:56, 19 май 17 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В търговската мрежа нелоялните практики, на които се натъкват инспекторите, са липсата на наличности на промоционални стоки или разминаване между обявените и прилаганите цени при провеждане на кампании за намаления. Това съобщи Константин Арабаджиев, член на КЗП, при провеждането на изнесена приемна за граждани от региона.  "В други случаи пък потребителят умишлено е въвеждан в заблуждение относно произхода на даден продукт тогава, когато търговецът прецени, че по такъв начин би реализирал по-големи продажби, макар и некоректно", каза още Арабаджиев. През миналата година са издадени близо 50 заповеди за забрана прилагането на подобни нелоялни практики, а от началото на годината такива заповеди са връчени на още 13 други търговци.

Константин Арабаджиев посочи, че акцентите при проверките в заведенията за хранене и развлечение и местата за настаняване са били върху установяване наличието на категоризация и съответствието на качеството на предоставяните услуги с притежаваната категория. Съставени около 50 акта и са издадени 9 заповеди за временно затваряне на туристически обекти, за които е установено, че не са били категоризирани.

„В сферата на туризма констатираме две основни нарушения. Едното е свързано с прилагането на нелоялни практики, при които потребителите са въвеждани в заблуждение относно качеството на услугата, която ще получат в дадения туристически обект. Това се реализира чрез представяне в брошури или на интернет сайтове на обекта като по-високо категориен. Или пък чрез рекламиране на услуги, които впоследствие се оказва, че не могат да бъдат предоставени. Другото нарушение, което се среща относително рядко, е предоставянето на услуга в некатегоризиран туристически обект”, заяви от своя страна регионалният директор в Пловдив Таня Димитрова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама