МБАЛ – Шумен натрупа загуби от близо 1.5 милиона лева

16:59, 19 май 17 25 841 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Създаване на временна комисия за проверка на причините, довели до сегашното финансово състояние на МБАЛ – Шумен, предлага съветник Наталия Стефанова.

Нейното искане се базира на представения финансов отчет на МБАЛ – Шумен за 2016 г., от който става ясно, че лечебното заведение е със сериозни загуби от близо 1.5 млн. лева. Това е написала в докладната си съветник Стефанова, в която посочва още, че през първата половина на 2015 г. болницата е била на печалба с повече от 40 хил. лв., но само година и половина по-късно, е със загуби от близо милион и половина.

Съветничката е посочила и други мотиви, поради които „спешно е необходимо да бъде извършена цялостна външна експертна оценка, която обективно да се произнесе по отношение на адекватността и целесъобразността на действията, предприети от управителя на „МБАЛ Шумен“ АД д-р Атанас Атанасов и ръководения от него управленски екип“, е написано в докладната. Тази точка обаче, остана „отворена“ за обсъждане в заседателна зала, където и съветниците, и юристите в това число, са повече.

 

За причините, довели до увеличаване на финансовите загуби д-р Атанас Атанасов обясни, че са комплексни.

Първият проблем е в търговското дружество и е породен от задълбочаващия се дефицит на ключови кадри. Това води до невъзможност да се извършват някои дейности и съответно – да се генерират приходи. На второ място д-р Атанасов постави като причина проблемите в целия сектор „Здравеопазване“ и на трето място – проблемите в цялата макроикономическа среда у нас.

Управителят изброи какво са направили вече според действащата оздравителна програма, какви мерки са предложили още и какви промени са извършени в отделенията по урология и хирургия.

Днес постоянната комисия обсъжда и точките от дневния ред на предстоящото редовно общо събрание на акционерите на многопрофилната болница, като само една от тях не получи одобрение. Промяната в капитала на търговското дружество не се прие. Общината ще иска увеличаване на капитала, тъй като през последните 4 години е дала 358 хил. лв. за шуменската болница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама