Руска живопис и документалистика превземат Градската художествена галерия

16:59, 19 май 17 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две изложби през половин час се откриват тази вечер в Градската художествена галерия във Варна. Едната е под патронажа на ЮНЕСКО и представя българското участие при подписването на разработения от Николай Рьорих Договор за опазване на художествените и научни институции, известен като Пакта „Рьорих“. Документът е замислен през 30-те години на ХХ век в отговор на заплахата от нова световна война, подкрепен е от най-известните личности от онова време – Ромен Ролан, Бърнард Шоу, Алберт Айнщайн и Рабиндранат Тагор. През 1935 г. в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт те подписват първата декларация на Пакта „Рьорих“.

Експозицията ще покаже кореспонденцията между Рьорих и българските художници Борис Георгиев и Николай Райнов, а при откриването в 18 ч. ще бъдат посочени интересни факти за дейността им.

Половин час по-късно се открива изложбата живопис на Николай Терещенко „Моите вълшебни животни“. Авторът е заслужил художник на Русия, член-кореспондент на Руската художествена академия, син на великолепния майстор на живописта Николай Иванович Терещенко.Той е многостранно надарен човек и сферата на неговите интереси и занятия не се ограничава само в изобразителното изкуство. Николай Терещенко изпълнява свои авторски песни, пише пиеси, проза, стихове, сценарии, притежавайки несъмнен актьорски талант, излиза понякога и на професионалната театрална сцена.

Тази вечер ще бъде представена книгата му „Балчик. Весел танц. Философски български приказки”, превод от руски и с илюстрации на автора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама