Хърватия и Словения демонстрираха мускули в спорния Пирански залив

20:38, 19 май 17 / Свят 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В очакване на решението на Международния арбитражен съд за границата между Словения и Хърватия в Пиранския залив миналата седмица се стигна до инцидент, в който полиците на двете страни „демонстрираха мускули“, както посочват медиите.

Люблянският вестник "Дневник" разказа историята на словенския рибар Елвин Сабадин, който на 11 май ловил риба във водите на залива край границата с Хърватия. Той разказал, че в един момент се приближил хърватски полицейски кораб, който го предупредил, че е навлязъл в териториалните води на Хърватия. Той и екипажът били призовани да излязат от хърватските води обратно към Пиран, което те направили, защото практически били принудени да го сторят. „Хърватският кораб, който беше много голям, застана до нашата лодка по такъв начин, че ние нямахме друг избор, освен да се върнем“, заяви рибарят.

След това се появил кораб със словенски гранични полицаи, които предупредили хърватите, че са влязли в словенски води. "Дневник" пише, че тогава хърватите извършили "агресивна маневра" към словенския кораб в опит да го изгонят, но инцидентът е бил осуетен в последния момент и никой не е бил ранен.

Вестникът посочва, че такива "инциденти" зачестяват напоследък, което словенската страна се свързва с очакването на решението на арбитражния съд за морската границата, което Хърватия заяви, че няма да спазва.

Словенците обявиха, че ще изпратят протестна нота до Загреб.

Хърватският външен и европейските въпроси Давор Иво Щир заяви, че действията на хърватската гранична полиция са били законни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама