Обсъждат нови методи за лечение на шизофрения и аутизъм

21:54, 19 май 17 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови възможности за ранна диагностика и лечение на шизофрения, аутизъм, вродена епилепсия и умствено изоставане обсъждат учени на международен симпозиум във Варна. Форумът се фокусира върху неврогенезата на мозъка на приматите, където според изследвания има две зони със стволови клетки.

Изследователите се опитват да открият всички гени в тях, за да могат да ги използват чрез модификация при лечението на широк кръг от психиатрични заболявания, обясни проф. Иван Тончев от Медицинския университет във Варна, който заедно с проф. Грегор Айхеле и проф. Анастасия Стойкова от Института по биофизична химия „Макс Планк“ в Гьотинген е научен организатор на форума. Сред лекторите са учени и лекари от Япония, Швеция, Швейцария, Испания, Франция и Холандия.

„Проектът се финансира активно от три години и към 2020 г. очакваме да започнем експериментални изследвания“, обясни проф. Тончев. Резултатите могат да помогнат и за създаването на медикаменти за стимулиране на деленето на клетки в мозъка, нужно при инсулт и деменции или до ограничаване на този процес при мозъчни тумори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама