Япония създава свръхточна система за космическо позициониране

08:38, 29 май 17 / Свят 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Япония създава напълно автономна система за регионално космическо позициониране, защитена от външна намеса, така че страната ще може да се откаже от услугите на американската система GPS (Джи Пи Ес), съобщи в. „Санкей”, цитиран от БГНЕС.

За целта ще бъде обособена група от спътници от серията „Митибики”.

Първият от тези спътници беше изстрелян през септември 2010, а вторият ще излезе в орбита на 1 юни. До края на годината се очаква изстрелването на трети „Митибики”, така че да се сформира първична система за позициониране и навигация.

Успоредно с използваната американска система GPS, тя ще обслужва потребителите в Япония без прекъсване. Грешката при определяне на позиция няма да надхвърля 3 см, докато при GPS тя е около 10 метра.

До 2023 финансова година Япония ще разполага със 7 спътника от серията „Митибики”, което ще позволи отпадане на досегашната американска система.

Особеност на японската система е високата степен на криптиране на сигналите. Това позволява, както се твърди, сигурна защита от смущения, предизвикани от враждебни държави или терористични организации.

Освен от граждански потребители, „Митибики” ще се ползва и от армията и специалните служби на Япония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама