Тръмп отхвърли „скалъпена” публикация за връзките на зет му с Русия

09:11, 29 май 17 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли като „изфабрикувана” публикация на в. „Вашингтон поуст”, че съпругът на дъщеря му Иванка – Джаред Къшнър, в края на миналата година обсъждал с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк възможността за използване на защитен канал за дипломатическа връзка, за да може екипът на президента да поддържа контакти с Москва без да бъде подслушван от американските спец служби. Това предаде БГНЕС.

В изявление, публикувано в неделя от в. „Ню Йорк таймс”, след завръщането му от срещата на Г-7 в Таормина, Тръмп подчертава, че има пълно доверие на своя старши съветник Къшнър. Той е много добър човек, който работи върху програми, които ще спестят на страната ни милиарди долари, казва Тръмп.

Според американски медии, Белият дом създава нов комуникационен екип за бързо реагиране начело с Къшнър, старши съветника на президента Стив Банън и началника на канцеларията Рейнс Прибъс.

Ако се потвърди, че е имало разговори на Къшнър с руснаците, това ще повдигне нови въпроси за връзките на екипа на Тръмп с Русия, която според американските разузнавателни служби се е опитала да наклони везните на президентските избори в полза на Тръмп.

Къшнър направил предложението за таен канал за връзка на 1 и 2 декември в Тръмп тауър в Ню Йорк, съобщи „Вашингтон поуст” като се позова на прихванати от разузнаването руски комуникации. На разговорите е присъствал и вече уволненият съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Опоненти на Тръмп настояват Къшнър да бъде лишен от допуска си за работа с клацифицирана информация докато тече разследването на връзките му с Москва.

Междувременно високопоставени републиканци поставиха под съмнение разкритието на вестника и предположиха, че публикацията може да е руска уловка, за да изпадне цялата американска политическа система в паника.

„Гоним си опашката на национално равнище, стане ли дума за руснаците”, каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм по Си Ен Ен.

Адвокатката на Къшнър Джейми Горелик заяви, че той е готов да се яви пред членовете на Конгреса и да разкаже подробно за срещите си с руски представители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама